حساسیت پوستی و یا آلرژی فصلی خود را چگونه درمان کنیم؟

بسیاری از افراد با تغییر فصل، یا تماس با برخی گیاهان، خوردن برخی مواد غذایی و یا موارد دیگر دچار آلرژی (حساسیتهای پوستی) میشوند. در این مقاله به روشهای رفع و کاهش علائم حساسیت میپردازیم.
حساسیت چیست ؟
بیماری حساسیت، جزو بیماری های بسیار شایع بوده، به طوری که از هر 10 نفر، 2 نفر به آن مبتلا هستند. آلرژی یا حساسیت، به واکنش غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن گفته می شود.
به موادی که باعث ایجاد حساسیت می شوند، از جمله گرده گل ها، کپک، پشم حیوانات، مصرف برخی از غذاها و غیره، مواد آلرژی زا یا آلرژن گفته می شود. سیستم ایمنی برخی از افراد، به مواد آلرژن واکنش نشان می دهد. شدت حساسیت بین افراد مختلف، متفاوت است. واکنش های آلرژیک، می تواند خفیف یا شدید باشند.
انواع حساسیتهای پوستی:
-
حساسیت فصلی
آلرژی فصلی که اغلب رینیت آلرژیک یا تب یونجه نامیده می شود، حساسیتی است که در زمان خاصی از سال رخ می دهد. حساسیت فصلی اغلب توسط سه نوع گرده ایجاد می شود: چمن، درخت و علف هرز.
انواع حساسیت های فصلی پوست:
فصل آلرژی با توجه به مکان زندگی فرد و چیزی که به آن حساسیت دارد متفاوت است. برای مثال به دو مورد از حساسیتهای فصلی اشاره میکنیم:
-
حساسیت فصلی بهار
شروع آلرژی: همه چیز به موقعیت جغرافیایی و زمانی که علف ها، درختان و علف های هرز شروع به گرده افشانی می کنند بستگی دارد.
پیک آلرژی: بهار و اردیبهشت پیک آلرژی فصل بهار معروف هستند. این آلرژی تا فصل تابستان هم میتواند ادامه داشته باشد.
-
حساسیت فصلی زمستان
آلرژی زمستانی می تواند در صورتی رخ دهد که فردی به مواد حساسیت زا مانند کپک و شوره حیوانات حساسیت داشته باشد. ممکن است در طول ماه های مهر تا دی به دلیل افزایش این آلرژن ها بدتر شود.
-
حساسیت پوستی به دارو
در برخی افراد استفاده از داروهای شیمیایی منجر به بروز حساسیت های پوستی از جمه التهابات، خارش و قرمزی شدید بر روی پوست میشود. که در این موارد باید حتما به پزشک مراجعه شود.
-
حساسیت به گرده گل و گیاه
سیستم ایمنی بدن برخی افراد در مقابل گرده گل و گیاه واکنش عجیبی نشان میدهد. سیستم ایمنی این گرده ها را به عنوان یک ماده خطرناک شناسایی کرده و بدن در مقابل هیستامین تولید می کند. این ماده واکنش های دفاعی مثل سرفه، عطسه، تورم و … را به همراه دارد.
-
حساسیت پوستی به مواد غذایی (حساسیت به پروتئین گاوی)
آلرژی به پروتئین گاوی، به عنوان شایع ترین نوع آلرژی غذایی در نوزادان زیر یک سال شناخته میشود.
علائم حساسیت به پروتئین گاوی در نوزادان :
- گوارشی : استفراغ، اسهال همراه با مخاط یا خون، دل پیچه و بی قراری.
- پوستی: کهیر، اگزما و التهاب پوست.
- تنفسی : خس خس سینه و تنفس دشوار که در موارد شدیدتر دیده میشود.
-
حساسیت پوستی در کودکان
در برخی از انواع حساسیت پوستی کودکان مانند درماتیت تماسی میتوان به کمک متخصص علت آن را پیدا کرد. مواردی که میتوانند باعث درماتیت تماسی شوند، عبارتند از:
- نیکل یا فلز در برخی از گوشوارهها، گیرهها و دکمهها
- پیچک سمی، بلوط و سماق
- مواد تشکیلدهنده دهانشویه و خمیردندان
- مواد شیمیایی و رنگ در کفش
- لوازم آرایشی
علائم حساسیت پوستی:
-
عطسه
-
آبریزش بینی
-
جمع شدن اشک در چشم و قرمزی چشم ها
-
حساسیت پوستی با خارش پوست، تحریک و قرمزی
-
حساسیت با علائم کهیر و التهابات شدید پوستی
-
احساس خستگی
این علائم بر بینی، سینوس، پوست و سیستم ایمنی افراد تاثیر بگذارد.
مشکلات ناشی از ابتلا به آلرژی:
ابتلا به آلرژی، می تواند باعث ابتلا به سایر مشکلات شود. این مشکلات شامل:
- شوک آنافیلاکسی: آنافیلاکسی، در نتیجه ابتلا به نوع شدید آلرژی ایجاد شده، که نوعی واکنش آلرژیک پوستی است. آنافیلاکسی معمولاً با علایمی همچون ضایعات جلدی، خارش، تورم گلو و افت فشار خون همراه بوده، که درنهایت منجر به مرگ می شود.
- آسم: آسم از ترکیبی از عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی ایجاد میشود.
- عفونت ریه، سینوس ها و گوش ها: مسدود شدن منفذ ورودی سینوس ها در اثر التهاب در مخاط بینی، موجب مهیا شدن شرایط لازم برای رشد باکتری ها و ایجاد عفونت در این حفره ها می شود. آلرژی، از عوامل انسداد منافذ سینوس ها به شمار می آیند.
رفع و بهبود آلرژی:
- انواع قرص ضد حساسیت فصلی و دیگر حساسیت ها
با کمک انواع آنتی هیستامین ها، دیفن هیدرامین، سیتریزین، تلفست، لوراتیدین، کلرفنیرامین، هیدروکسی زین و… میتوانید علائم آلرژی فصلی را کنترل و یا با مصرف زودهنگام از بروز علائم پیشگیری کنید.
در مواردی هم میتوان از آمپول های ضد حساسیت استفاده کرد.
این داروهای شیمیایی که در بهبود آلرژی و حساسیت استفاده می شوند در مواردی موجب بروز عوارض جانبی خشکی دهان، خواب آلودگی، سردرد، سر گیجه، ضعف، اسهال و غیره می شوند. به همین جهت افراد در مواردی باید از گیاهان دارویی جهت رفع علائم آلرژی خود استفاده کنند.
براین اساس، لابراتوار اکسی درم موفق به طراحی و تولید محلول موضعی اکسی آلرژیک با استفاده از عصاره های گیاهی از جمله کالاندولا و بدون مواد شیمیایی شده است. اثرگذاری عصاره گیاهان مختلف، در کنار یکدیگر تقویت شده و در رفع التهابات، حساسیت ها و بیماری ها، با توجه به اینکه هیچگونه عارضه جانبی به همراه ندارد، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مصرف این محلول، برای نوزادان، کودکان و خانم های باردار مانعی ندارد.
منابع
https://saba-clinic.ir/%D8%A2%D9%84%D8%B1%DA%98%DB%8C-%D9%81%D8%B5%D9%84%DB%8C/
https://europepmc.org/article/med/25941793
https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/JBCPP.2009.20.1.73/html