زگیل تناسلی چیست و چگونه درمان میشود؟
با ما همراه باشید تا معرفی کوتاهی در مورد زگیل wart و روشهای درمان آن داشته باشیم.
زگیل تناسلی چیست ؟
پوست از سدهای موثر در برابر تهاجم میکروارگانیسمها و عوامل شیمیایی و بیولوژیکی میباشد. اختلال در این سد که بصورت بیماریهای مختلف پوستی تظاهر پیدا میکند، میتواند باعث درگیری فرد با میکروارگانیسمهای مختلف و در نتیجه ابتلا به بیماریهای گوناگون گردد.
شاخی شدن پوست (کراتوسیس پیلاریس) که به آن پوست مرغی شدن نیز میگویند، عارضهای است، که به طور موضعی قسمتهای خاصی از بدن مثل پوست بدن مانند بازوها، رانها، زانوها و در مواردی گونهها و نقاط دیگر بدن را گرفتار می کند. شاخی شدن پوست زمانی رخ میدهد، که سلولهای مرده سطح پوست با کراتین ترکیب شده و منافذ فولیکولهای مو را مسدود کرده و باعث ایجاد برجستگیهایی روی پوست شوند.
این عارضه پوستی با افزایش سن، نوع شغل، عوامل محیطی، فشار مداوم بر پوست و بیماریهای ویروسی مانند زگیلها (wart) تشدید میشود.
زگیل، یکی از بیماریهای رایج پوستی است، که تقریبا 7 تا 12 درصد از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری ویروسی در کودکان شایعتر و پس از سن 25 سالگی، میزان ابتلا به آن به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. عامل تشکیل زگیل، ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) میباشد.
ویروس HPV جزو ویروسهای DNA دو رشتهای بوده و از طریق تماس فرد آلوده با اشیائی که در تماس او قرار داشته، به افراد دیگر منتقل می شود. همچنین از طریق لمس زگیل و سپس خراشیدن و مالیدن نقاط دیگر پوست، منتشر می شود.
زگیل تناسلی در مردان
پسران و مردانی که تن به روابط جنسی پر خطر می دهند لازم است به محض رویت علائم زیر فورا به پزشک متخصص مراجعه کرده و نسبت به تست HPV اقدام نمایند:
- مشاهدهی برجستگیهای پوستی بر روی آلت تناسلی، روی و یا زیر کیسه های بیضه، نمایان شدن زائدههای گل کلمی زبر روی کشالهی ران و یا اطراف مقعد
- بروز تغییر رنگهای قهوه ای یا صورتی رنگ در نواحی آلت تناسلی
- احساس درد در مقعد (در رابطهی جنسی مقعدی) و یا درد در آلت تناسلی
- بروز خونریزی در زمان ارتباط جنسی
- بروز عوارضی نظیر خارش، سوزش، درد در نواحی آلت تناسلی، مقعد و هر جایی که زائده های پوستی گل کلمی رویت می شود.
زگیل تناسلی در زنان
در خیلی از موارد دیده شده است که این بیماری در زنان مبتلا بدون بروز هیچ گونه نشانه ای است و فرد تنها به مدت طولانی ناقل ویروس HPV تلقی می شود. این دسته از زنان ویروس پایپلومای انسانی را در مایعات بدن خود دارند و در رابطه ی جنسی آن را به افراد دیگر منتقل می نمایند. ابتلا به زگیل تناسلی در زنان به صورت بیرون ریزی برجستگی های پوستی گوشتی بر روی واژن، دهانه رحم، سرویکس، لب ها و اطراف آن، گردن، داخل دهان و روی زبان، تارهای صوتی، گلو، ریه ها، حنجره، لوزهها، مقعد، کشاله ی ران، دست ها، پاها، ناخن ها و …تجربه شده است.
به طور خلاصه، زگیلها معمولا روی دستها، پاها و ناحیه تناسلی رخ ایجاد شده و تقریبا میتوانند در هر قسمت از پوست یا مخاط اثر گذارند. در صورت عدم درمان این ضایعات پوستی، به سرعت تکثیر میشوند. همچنین دستکاری کردن زگیلها میتواند منجر به گسترش آنها به سایر نواحی بدن شده و در برخی موارد عدم درمان زگیلها، میتوانند منجر به سرطان پوست شوند.
زگیلها معمولا روی دستها، پاها و ناحیه تناسلی رخ دهند، اما تقریبا در هر قسمت از پوست یا مخاط اثر میگذارند. در صورت عدم درمان این ضایعات پوستی، زگیلها به سرعت تکثیر شده، همچنین دستکاری کردن زگیلها میتواند منجر به گسترش آنها به سایر نواحی بدن شود. در برخی موارد عدم درمان زگیلها، میتوانند منجر به سرطان پوست شوند.
انواع زگیلها:
- زگیلهای کف پا (پلانتار): روی کف پا ایجاد شده و دردناک بوده، به طوری که راه رفتن را دشوار میکند.
- زگیلهای دست: که اغلب بر روی انگشتان، نزدیک ناخنها و یا بر روی دستها و ساعدها رخ میدهد.
- زگیلهای تناسلی: این زگیل در نواحی تناسلی زنان و نواحی خارجی اندام تناسلی مردان ایجاد میشود و شایعترین بیماری ویروسی منتقل شده از طریق رابطه جنسی میباشد. این زگیل میتواند بر روی مقعد نیز تشکیل شده و منجر به سرطان و مرگ و میر در طول زمان شود.
این مشکلات پوستی باعث بدنما شدن و کاهش اعتماد به نفس در افراد مبتلا شده و بیماران وقت و هزینه بسیاری را برای رفع آن صرف میکنند. روشهای درمانی بسیاری برای رفع زگیلها وجود دارند، که از جمله آن ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
روشهای رایج برای رفع زگیل:
به طور کلی این روشها و سایر روشهای فعلی برای درمان تومورهای ناشی از ویروس و زگیلها بستگی به تخریب بافت یا از بین بردن تومور یا زگیل دارد:
- لیزر یا عمل جراحی
- استفاده از اسیدهای آلی مانند اسید استیک منجمد یا اسید سالیسیلیک و لاکتیک اسید برای سوزاندن خارج تومور.
- استفاده از دارو مانند پودوفیلین، اینترفرون و فلورواوراسیل یا 5-فلورواوراسیل
- منجمد کردن
در حالی که این روشها، برای از بین بردن زگیل مفید هستند. اما با این حال این روشهای درمانی هنوز دارای یک یا چند مورد از اشکالات زیر میباشند:
مشکلات روشهای شایع بهبود دهنده زگیل و علل عدم استفاده از این روشها:
- آنها میتوانند منجر به تخریب بافت غیرعفونی سالم ایجاد زخم شوند.
- میتوانند منجر به نکروز تومور و بافت اطراف شوند، در نهایت منجر به عفونت ثانویه میشد. با این وجود، درمان آنتی بیوتیکی باید صورت گیرد.
- این روشها باعث تخریب DNA نهفتهی ویروسی نمیشوند، از این رو ممکن است در بافتهای اطراف نهفته باشند.
- علاوه بر این با این روشهای درمانی مرسوم، افراد در بعضی مواقع از اثرات جانبی سیستمیک، درد بسیار و عدم تحمل بیمار، از بین نرفتن کامل زگیلها، عود های مکرر و البته ایجاد یک هزینهی پولی برای ادامهی درمان رنج میبرند.
اسپری اکسی وارت :
با توجه به عوارض جانبی بسیار روشهای بهبود دهنده زگیلها، لابراتوار اکسی درم، پس از تحقیقات فراوان موفق به تهیه و تولید اسپری اکسی وارت شده است. این محصول حاوی ترکیبات گیاهی بوده و استفاده از آن محدودیت سنی و جنسیتی ندارد.
یکی از ترکیبات گیاهی موثر به کار گرفته شده در این محصول، گیاه مای اپل میباشد. ساقههای زیر زمینی گیاه مای اپل Mayapple ( پودوفیلوم)، آلفا پلاتین و بتا پلاتین داشته و در رفع زگیلهای تناسلی استفاده میشود. این عصاره با خاصیت ضد ویروسی بالقوهای که دارد، در مبارزه با طیف وسیعی از ویروسها، به ویژه ویروس HPV، که عامل بروز زگیل میباشد، را نابود میکند. و منجر به نکروز و تخریب فیزیکی بافت آسیب دیده میشود. این عصاره با ممانعت از تکثیر سلولهای آلوده به ویروس، بسیار موثر عمل می کند. مکانیسم عمل آن، اتصال به میکروتوبولهای سلولی و عدم اتصال ویروس به سلول میزبان میباشد. همچنین میتواند جلوی تقسیم میتوزی ویروس را بگیرد و از پخش و تکثیر شدن آن جلوگیری کند.
منابع:
https://academic.oup.com/cid/article-abstract/27/4/796/428593#google_vignette
http://www.clinmedres.org/content/4/4/273.short
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3390234/