شوره سر و خارش |بهترین راه های درمانآن

در این مقاله به تعرفی از شوره و روش های درمان شوره سر و بدن میپردازیم.
شوره سر چیست ؟
سلول های مرده پوست سر می باشد، که به شکل پوسته های سفید از پوست سر جدا می شوند و روی موها، یقه، شانه و لباس ها ریخته و ظاهر ناخوشایندی برای فرد ایجاد می کنند. شوره در دوران نوجوانی شایع تر می باشد و منجر به کاهش اعتماد به نفس فرد می شود.
نوع خفیف درماتیت سبورئیک (Seborrhoeic dermatitis) می باشد. در درماتیت سبورئیک، پوسته پوسته شدن شدیدتر و با التهاب، خارش و قرمزی پوست سرهمراه است. همچنین ، علاوه بر پوست سر، نواحی گردن، صورت و بخش های بالایی تنه را نیز درگیر می کند. ميزان شيوع شوره سر %50 و درماتيت سبورئيک %1 تا %3 در جمعيت جامعه مي باشد.
شوره سر در نوزادان و کودکان شایع نیست. به طور تقریبی نیمی از زنان و مردان در طول عمر خود به شوره سر دچار می شوند و ممکن است تا پایان عمر با آن درگیر باشند. بنابراین بهتر است شوره سر یک حالت فیزیولوژیک تلقی گردد که از نظر زیبایی فرد اهمیت دارد، و نه یک بیماري. از این رو، براي محققین بسیار مهم است که درمان هاي طبیعی براي رفع و کنترل این مشکل بیابند.
آیا شوره سر واگیردار است ؟
این مشکل، واگیردار و جدی نیست. اما ممکن است باعث خجالت، آسیب روانی، از دست دادن عزت نفس و تصور منفی اجتماعی در افراد شود. گاهی اوقات درمان آن دشوار است. علائم شوره سر به راحتی با پوسته پوسته شدن روی موها و شانه ها مشخص می شود.
انواع شورههای سر
شورههای خشک :
اندازه های کوچکی دارند و زمانی که پوست سر خیلی چرب نیست ایجاد می شوند.
شوره های چرب:
زمانی که شوره ها با چربی پوست سر همراه باشند، شوره های چرب ایجاد می شوند. این شوره ها به کف سر می چسبند و ایجاد خارش می کنند.
علت شورهسر چیست ؟
-
رشد بی رویه قارچ مالاسزیا فورفور
مالاسزیا فورفور (عامل ایجاد کننده شوره) یک قارچ شایع چندشکلی و لیپوفیل است، که در نواحی چرب پوست همه افراد مانند صورت، سر، و نیم تنه بالایی بدن به طور طبیعی رشد می کند.
-
زمینه ارثی و ژنتیکی
آیا شوره سر ارثی است؟ بیماری های ژنتیکی در ایجاد شوره موثرند. از جمله این بیماری ها، یک اختلال پوستی نادر به نام سندرم پوست اندازی آکرال که باعث پوسته پوسته شدن بدون درد در سطحی ترین لایه پوست می شود.
-
عوامل هورمونی
تغییرات هورمونی آندروژن ها از جمله تستوسترون ها، فعالیت های غدد چربی و رشد برخی از درماتوفیت ها مانند درماتوفیت ایجاد کننده شوره یا مالاسزیا را تحریک می کنند. که در اثر تحریک آن ها، غدد سبابه موجود در پوست سر، چربی بیشتری تولید می کنند. قارچ ها از این چربی ها تغذیه کرده و بیش از حد رشد و تکثیر می شوند و شوره ایجاد می شود. در هنگام شوره، سطح مالاسزیا 5/1 تا 2 برابر بیشتر از سطح طبیعی آن می باشد.
-
تغذیه نادرست- رژیم غذایی نامتعادل
رژیم غذایی ناکافی و کمبود مواد معدنی مانند روی، ویتامین های گروه B (B2، B3، B6) و C، یا انواع خاصی از اسیدهای چرب در رژیم غذایی، دلیل اصلی ایجاد شوره سر است.
-
سایر عوامل
شوره سر بدلایل مختلفی از قبیل هیجان، نگرانی و استرس، هوای گرم و مرطوب یا سرد و خشک، تعریق زیاد، مصرف بی رویه مواد آرایشی مو، حساسیت های آلرژیک به محصولات مراقبت از مو و عدم رعایت نظافت مو (شامپو نزدن مرتب ، عدم شستشوی کافی سر متعاقب استفاده از شامپو و یا باقی ماندن بقایای صابون در پوست سر) ظاهر میشود.
روشهای درمان خانگی شورهسر
درمان سریع شوره سر، کار نسبتا راحتی است و راههای مختلفی برای از بین بردن آن وجود دارد که در اینجا چند روش ، برای درمان قطعی شوره سر که به درمان شوره سر دکتر خیراندیش شهرت دارد را به شما معرفی خواهیم کرد:
درمان خانگی شورهسر با روغن زیتون
این روغن باعث نرمی و رطوبت رسانی به سطح پوست میشود و به این ترتیب، ویتامینهای موجود در این روغن، جذب سر میشود و باعث از بین بردن شورهسر میشود.
درمان خانگی شورهسر با حنا
استفاده از حنا برای درمان خانگی شورهسر چرب یک راهحل فوقالعاده مناسب است که تاثیر فوری دارد و بعد از یک بار استفاده از این ماده میتوانید تاثیر آن را ببینید.
درمان خانگی شورهسر با سرکه سیب
سرکه سیب بهترین ماده موثر در درمان شورهسر است چرا که خاصیت اسیدیته دارد و به همین خاطر سلولهای مرده را از سطح پوست جدا میکند، PH پوست را متعادل میکند و از رشد قارچ بر روی پوست جلوگیری میکند.
درمان خانگی شورهسر با جوش شیرین
جوش شیرین باعث پاکسازی پوست و رفع شورهسر میشود، سلولهای مرده را از پوست جدا میکند، به رفع سبوم اضافی بر روی پوست میپردازد و همچنین به تعادل سطح PH پوست میپردازد.
شامپویی که شورهسر را از بین میبرد
ترکیبات ضد قارچی موجود در شامپوهای ضد شوره، تمامی گونه های مالاسزیا در پوستسر را از بین برده و به شکل دیگری تعادل فلور طبیعی پوست را بر هم می زنند و این عدم تعادل عوارض جانبی متعددی از جمله خارش، سوزش و آلرژی را به همراه دارد. لذا جهت كاهش اين عوارض و مقاومت قارچ ها به مواد شیمیایی، در صنعت آرايشي و بهداشتي از عصاره های گياهان استفاده مي كنند. عصاره هاي گياهي مي توانند از خارش و التهاب، جلوگيري کرده و تاثیر ترکیبات شیمیایی را افزایش دهند.
محصولات رفع شورهسر لابراتوار نلا:
-
محلول رفع شوره نلا نازول
اين محصول حاوی عصاره گیاه آلوئه ورا، عصاره گل بنفشه و پیریتیون زینک می باشد و شوره سر و خارش آن را درمان نموده و برای رشد و تقویت مو، ایجاد نرمی، براقیت و كنترل ریزش و خشكی مو بسیار مناسب است و همچنين جریان خون در پوست را افزایش می دهد.
-
شامپو کتوکونازول
شامپو کتوکونازول محصول لابراتوار نلا که با هدف رفع قارچ و شوره سر و بدن تهیه و تولید شده است.
-
شامپو سلنیوم 1%
لابراتوار نلا، شامپو کلوئید سلنیوم سولفاید 1 را جهت رفع عفونت های قارچی پوست سر، رفع شوره و خارش پوست کف سر تهیه و تولید نموده است.
منابع:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2222180812602503
https://www.nature.com/articles/s41598-018-27214-6