در مقاله حاضر، گال و روشهای از بین بردن آن مورد بررسی قرار گرفته است، پس با ما همراه باشید.
معرفی کوتاهی از گال
گال یا جرب (Scabies) یک عفونت انگلی شایع است. عامل گال، بندپای هیره (مایت) بسیار کوچک و میکروسکوپی به نام سارکوپتس اسکابئی (Sarcoptes Scabiei) از رده عنکبوتیان میباشد. این حشرات ماهها میتوانند روی پوست به عنوان انگل زندگی کنند. گال روی پوست تکثیر میشود و سپس داخل پوست فرو رفته و تخم ریزی میکند. جربها توسط قطعات دهانی و پاهای جلویی، پوست را سوراخ کرده و در لایه اپیدرم پوست، حفره و تونل هایی ایجاد میکنند. آن ها برای تغذیه، بافتهای بدن را هضم کرده و از آب میان بافتی استفاده میکنند.
چه نواحی از بدن بیشتر در معرض حمله توسط اسکاب میباشند؟
این کنه هشت پا از طریق تماس شخصی نزدیک (بستگان، شرکای جنسی، دانش آموزان مدرسه، بهداشت ضعیف، بیماران مزمن و جوامع شلوغ) منتقل میشود. نواحی معمولی از بدن از جمله، تارهای اثر انگشت، مچ دست، چینهای زیر بغل، شکم، باسن، چینهای زیر پستان و دستگاه تناسلی آقایان بیشتر توسط این انگل درگیر میشوند.
علائم ابتلا به گال
محل زندگی هیره، داخل پوست بدن انسان است. چرخه زندگی جرب بدین گونه است که پس از تماس با فرد آلوده، یک یا چند هیره ماده از آن شخص به فرد سالم منتقل میشود. این بندپا، بیماری خاصی را منتقل نمیکند، ولی به علت حرکت بر روی پوست و ایجاد حفره، باعث ایجاد آلرژی، نقاط قرمز، جوش، دانه و راش های روی پوست، شاخی و خشن شدن پوست، خارش شدید و زخم در صورت خاراندن زیاد میشود.
خارش، مهم ترین یافته بالینی است، که شدت آن هنگام شب و در گرما بیشتر میشود. پس از آلوده شدن با گال، تقریبا 6 هفته زمان میبرد، تا اولین علائم ابتلا به جرب ظاهر شود. ولی افرادی که قبلا دچار آن شدهاند، علائم مورد نظر با سرعت بیشتری ایجاد میشود.
آیا بیماری گال خطرناک است؟
بیماری گال در صورتیکه درمان نشود در طولانی مدت میتواند منجر به عوارضی مانند سپتیسمی یا گَندخونی (Septicemia)، گلومرولونفریت حاد پس از عفونت استرپتوکوکی، بیماری قلبی و عفونتهای ثانویه شود. از همینرو درمان به موقع بیماران مبتلا برای کنترل بیماری ضروری است.
روشهای خانگی درمان گال و علائم مربوط به آن
- روغن کاج، نعناع و اکالیپتوس: این روغنها میتوانند باعث دفع و نابودی حشراتی مانند گال و جلوگیری از گزش و نیش آنها شوند. مکانیسم عمل آنها برای از بین بردن حشرات مشابه یکدیگر و با ایجاد سمیت تنفسی و تماسی برای حشرات میباشد.
- روغن رزماری : این گیاه حاوی ترکیبات فعال مهمی مانند 8 سینئول و کافور است و دارای اثرات ضد التهابی، ضد میکروبی است که به درمان بیماری گال کمک میکند. روغن رزماری به از بین بردن کنه ها، بهبود زخمها و کبودیها کمک میکند.
- روغن درخت کافور: استفاده منظم از روغن این درخت به بهبودی بیماری گال کمک میکند.
- روغن گل راعی: این روغن در بهبود زخم، محل گزش و نیش حشرات و انگل گال موثر است.
- گلیسیرین میتواند با بهبود لایههای شاخی پوست و ترمیم نمودن آن، برای رفع و بهبود زخمهای پوستی ناشی از حضور گال و شپش نیز کارآمد باشد.
- ژل آلوئه ورا : برای نیش حشرات، اگزما، گزش، التیام زخم، آکنه، مراقبت از پوست، کبودی، خارش و شرایط آلرژیک و پوست استفاده میشود.
- برای دفع گال از البسه و ملحفهها، میتوان آنها را حدود نیم ساعت درآب گرم جوشاند.
روشهای درمانی و دفع کننده جرب (Scabies)
درمان و دفع گال معمولا از طریق پمادها، لوسیونها و کرمهای موضعی یا داروهای خوراکی است، که با توجه به اثر بخشی آنها، عوارض بسیاری نیز برای پوست ایجاد میکنند. رایجترین درمانهای موضعی برای گال شامل لیندان و پرمترین است. ایورمکتین خوراکی جدیدترین روش درمانی برای گال است. در روشهای خوراکی که کل ماده موثره به ناحیه مورد نظر نرسیده و مقدار بسیاری از آن دفع میشود. ترکیبات مورد استفاده در روشهای موضعی هم اغلب شیمیایی بوده و باعث بروز عوارض روی پوست میشوند. یکی از داروهای شیمیایی مورد استفاده در این زمینه، لیندان میباشد. همانطور که میدانیم، مصرف لیندان عوارض جانبی بسیاری را به دنبال دارد. از جمله این عوارض میتوان: درماتیت تماسی، حساسیت، تشنج و غیره را نام برد. علاوه بر این عوارض نام برده شده، این روشها محدودیت استفاده نیز دارند و برخی افراد (مانند خانمهای باردار) قادر به استفاده از آنها نیستند.
ضمنا محصولات بسیاری نیز جهت دافع و دور کننده این حشرات، در بازار موجود است، که علاوه بر حشرات، به دلیل سمیت تنفسی برای انسان ها و تاثیرات منفی روی سیستم تنفسی انسان ها محدودیت استفاده دارند.
بر این اساس، لابراتوار نلا با فرموله نمودن محلول نلا اسکاب و پن اسکاب نلا ، توانسته در دفع گال و رفع علائم آن، بدون ایجاد عارضههای جانبی و حساسیت، گامی مهم بردارد.
محلول نلا اسکاب، حاوی عصارههای زردچوبه و بوراکس میباشد. نلا اسکاب علاوه بر اینکه جلوی تخم ریزی گال را میگیرد، گال را دفع و منجر به مرگ آن میشود. نلا اسکاب، زخمها، التهابات و خارشهای ایجاد شده توسط گال ر ا بهبود میبخشد. محلول نلا اسکاب، فاقد مواد نگهدارنده و پارابن میباشد و برای همه افراد، حتی خانمهای باردار، شیرده و کودکان نیز مناسب میباشد.
حضور ترکیب سینئول موجود در زردچوبه، باعث ایجاد اثر تنفسی (روی سیستم تنفسی حشره) و سمیت تماسی (تاثیر روی بدن حشره) برای گال و یا شپش شده و میتواند به دفع، دور نمودن و از بین بردن آنها بیانجامد.
گالها ممکن است در نواحی از بدن پنهان باشند به همین جهت برای از بین بردن اسکاب میتوان از پن اسکاب نلا برای شستشوی تمام نواحی بدن استفاده کرد.
منبع:
https://link.springer.com/article/10.2165/00128071-200203010-00002
https://link.springer.com/article/10.1007/s11010-006-9170-2
https://www.nature.com/articles/s41598-022-11176-x
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1529-8019.2009.01243.x
https://europepmc.org/article/med/1496714