دیابت چیست؟
بیماری دیابت تاثیر زیادی برروی تمامی اعضای بدن از جمله پوست و مو میگذارد، لذا به معرفی بیماری قند خون، علائم قند خون بالا و برخی تاثیرات دیابت روی سلامت پوست و مو اشاره کنیم:
دیابت، به دلیل اختلال در مصرف گلوکز که انرژی لازم برای فعالیت را به سلول های بدن می دهد، رخ می دهد.
علت دیابت چیست؟
در بیماری قند، فرد نمی تواند قند خون را جذب، ذخیره و یا مصرف کند، بنابراین گلوکز دریافتی از طریق غذا داخل خون تجمع کرده و از این رو باعث افزایش قند خون می شود.
پس پانکراس یا لوزالمعده سعی می کند، که با تولید هورمون انسولین بیشتر به کاهش میزان قند خون کمک کند.
در دیابت پانکراس حساسیت نسبت به میزان گلوکز موجود در خون را از دست داده و سلول های انسولین قادر به جذب گلوکز نمی توانند باشند و فرد نیاز به انسولین پیدا می کند.
انواع دیابت:
به طور کلی دیابت به دو نوع تقسیم می شود:
- دیابت نوع اول:در این حالت، پانکراس شخص قادر به تولید انسولین نبوده و فرد با تزریق انسولین میزان قند خون خود را کنترل می نماید. علت این نوع بیشتر مسائل وراثتی و ژنتیکی می باشد.
- دیابت نوع دوم: این نوع دیابت، محدودیت سنی نداشته و برخلاف نوع 1 آن، علائم واضحی ندارد و بیشتر در اثر عوامل اکتسابی (مانند افراد چاق، یا استفاده از رژیم غذایی نامناسب و غیره) و ارثی به وجود می آید.
علائم دیابت:
در صورتی که فکر می کنید، یکی از این علائم در شما وجود دارد، بهتر است که حتما آزمایش چکاپ قند خون را در دستور کار خود قرار دهید. این علائم عبارتند از:
- ادرار زیاد به خصوص در هنگام شب
- تشنگی زیاد
- کاهش وزن بی دلیل
- گرسنگی زیاد
- پوست بسیار خشک
- احساس خستگی
- تاری دید
- بهبودی طولانی مدت زخم ها
- ابتلا به عفونت و بهبودی طولانی مدت آن
- بی حسی یا گزگز پاها
دیابت روی پوست و مو:
دیابت می تواند عوارض و اختلالات قابل توجهی روی پوست و مو بگذارد. از جمله این عارضه های نامناسب می توان به موارد زیر اشاره نمود:
آکانتوزیس نیگریکانس:
- این بیماری می تواند باعث تیرگی، ضخیم شدن و سفتی پوست در قسمت هایی از بدن مانند:
- زیربغل
- کشاله های ران
- گردن
- سایر
- آرنج
- دست
- زانوها
به این بیماری که جزو شایع ترین مشکلات پوستی دیابتی ست بیماری آکانتوزیس نیگریکانس هست.
آلرژی و حساسیت:
- یکی دیگر از مشکلاتی که افراد دیابتی با آن مواجه می شوند، واکنش های آلرژیکی می باشد. این نوع حساسیت های آلرژیکی می توانند مربوط به غذا، نیش حشرات و مصرف برخی داروها باشند. افرادی که این نوع حساسیت های آلرژیکی را نشان می دهند، برخی برجستگی ها، تاول ها و برخی دیگر از معضلات روی پوست خود دارند. این مورد در مورد افرادی که از انسولین استفاده می کنند، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
ریزش مو:
- مشکلات به وجود آمده برای افراد دیابتی، ریزش مو تدریجی می باشد. این نوع ریزش مو، در اثر افزایش قند خون و آسیب به بافت های مختلف ایجاد می شود. در واقع در افرادی که دیابت دارند، برخی سلول ها نمی توانند به درستی اکسیژن و سایر مواد مغذی را از خون دریافت کنند. بنابراین این موضوع روی فولیکول های موجود روی پوست سر، تاثیر و فرد دچار ریزش مو می شود. این افراد حتی ممکن است، ریزش موی سکه ای نیز پیدا کنند. این نوع ریزش مو، می تواند در سر، بازوها و سایر قسمت های بدن نمایان شود. دیابت همچنین می توانند روی شکننده شدن و نازکی موها نیز تاثیر بگذارد.
عفونت قارچی و باکتریایی:
- از تاثیرات دیابت روی پوست، ابتلا به عفونت های قارچی و باکتریایی است. این عفونت ها که با تورم و درد همراه هستند. باید توسط پزشک متخصص بررسی و درمان کند. معمولا برای این گونه افراد، داروهای آنتی بیوتیک تجویز می کنند و باید حتما سر وقت و به طور منظم مصرف شود.
ویتلیگو یا پیسی:
- ممکن است، برخی لکه های بی رنگ نیز روی پوست صورت، شکم، کمر و یا جاهای دیگر ایجاد شود، که نوعی عارضه سلول های رنگدانه پوست به نام ملانوسیت ها می باشد. این عارضه به ویتیلیگو یا پیسی شناخته شده است.
گرفتگی عروق:
- برخی افراد به علت عارضه دیابت دچار تصلب شرایین شوند. این بیماری، موجب ضخیم و سفت شدن دیواره های شریان ها شده، که می توانند عروق پوست پاها را درگیر کنند. این موضوع به این علت رخ می دهد، که زمانی که رگ ها یا همان شریان ها تنگ می شوند، موهای آن قسمت ریخته، پوست نازک شده و خون و اکسیژن به مقدار کافی به آن ناحیه نمی رسد. دیابتیها نسبت به افراد سالم، در سن پایین تری به تصلب شرایین مبتلا می شوند.
راه های جلوگیری از ناراحتی ها و مشکلات پوست و مو ناشی از دیابت:
- اولین گام در جلوگیری از معضلات پوست و مو، کنترل دیابت و رعایت توصیه های پزشکی در زمینه رژیم غذایی، ورزش کردن و مصرف برخی داروها می باشد.
- پوست را تمیز و خشک نگه داشته و برای خشک نمودن پوست، از حوله تمیز به صورت ضربه ای و آرام استفاده کنید و از کشیدن یا مالش پوست با حوله بپرهیزید.
- قسمت هایی مانند زیربغل، زیر سینه ها، بین انگشتان پاها و غیره، معمولا مناطقی هستند، که رطوبت در آن مناطق جمع می شود. لذا خشک کردن این مناطق فراموش نشود.
- بهتر است، از مرطوب کننده های فاقد اسانس و رنگ های شیمیایی استفاده شود.
- استفاده از 8 لیوان آب در طول روز فراموش نشود.
- استفاده از محصولات ضدآفتاب و پوشیدن لباس های نخی، در فصول گرم را به خاطر داشته باشید.