انواع، خطرات و درمان خانگی، طب سنتی و مدرن سلولیت
سلولیت (تجمع چربی) که به انگلیسی به عنوان نام (Cellulitis) نیز شناخته می شود، به تجمع بافت و توده های چربی در ناحیه ای از بدن گفته می شود که اکثرا در خانم ها دیده می شود، یک وضعیت پزشکی جدی نیست و درمان آن نیز ضروری نمی باشد.
در واقع، نوعی بیماری نبوده و تنها نوعی ناهنجاری در زیبایی بدن ایجاد می کند.
ظاهر سلولیت، به صورت فرورفتگی هایی در پوست یا به صورت پوست با سطحی ناهموار بوده، که گاهی شبیه پوست پرتقال (Orange Peel) نیز می باشد.
انواع سلولیت ها
این مشکل می تواند از نوع خفیف تا شدید آن گسترده باشد.
- در نوع خفیف آن، در صورتی که پوست را نیشگون بگیرید، فرورفتگی در پوست ایجاد می شود
- در موارد خیلی شدید، ظاهر پوست چروکیده و برآمده خواهد شد.
در کل، این معضل دارای 3 نوع می باشد، که عبارتند از:
-
درجه یک یا خفیف :
در این حالت، ظاهر پوست، شبیه پوست پرتقال می شود. یعنی تعداد حفره های پوستی کم بوده و فرورفتگی های سطحی کمی دارد. این نوع ، می تواند تا حدود 4 حفره رو پوست ایجاد کند.
-
درجه دو یا متوسط:
تعداد حفره ها بیشتر از 5 عدد بوده و عمق حفره ها و فرورفتگی ها از حالت قبل بیشتر می باشد. تعداد حفره ها در این حالت، بین 5 تا 9 عدد می باشد و پوست، ظاهری شبیه به پنیر پیدا می کند.
-
درجه سه یا شدید:
اگر تعداد حفره و فرورفتگی های پوست خیلی بیشتر بوده و پوست دارای حدود 10 فرورفتگی و یا بیشتر روی خود باشد پس سلولیت درجه 3 رخ داده است. پوست مبتلایان به این عارضه، دارای ظاهر تشک مانند می باشد.
سلولیت عفونی (چرکی) چیست؟
نوعی که تحت تاثیر عفونت های باکتریایی رخ می دهد. این عفونت که باعث بیماری پوستی می شود. با انواع سلولیتی که در بالا توضیح داده شد متفاوت است و بایستی درمان شود. بیماری سلولیت عفونی یا چرکی ، غشای زیر پوستی و چربی زیر جلدی را درگیر عفونت کرده و نمای ظاهری پوست را قرمز می کند.
اگر که این بیماری، درمان نشود، سطح وسیع تری را درگیر نموده و بزرگتر نیز خواهد شد.
5 علائم در تشخیص سلولیت عفونی شامل
- درد و حساسیت در ناحیه
- احساس گرما
- قرمزی، تورم
- التهاب در ناحیه سلولیت
- زخم و بثورات پوستی
آیا سلولیت، واگیردار است؟
سلولیت با سلولیت عفونی متفاوت است.
سلولیت عفونی، به دلیل اینکه ناشی از عوامل عفونی و حضور باکتری ها رخ می دهد. در صورت ایجاد بریدگی و تماس پوستی، با شخص آلوده منتقل شود.
اما این موضوع در مورد سلولیت که ناشی از تجمع چربی در زیر پوست است، صدق نمی کند پس واگیردار نیست.
سلولیت چرا ایجاد می شود؟
پوست دارای بافت پیوندی فیبری است، که پوست را به عضله زیرین آن متصل می کند و سلول های چربی می تواند در بین آن قرار گیرد. به دلیل تعاملات بین بافت پیوندی که زیر سطح پوست قرار دارد، با لایه های چربی که زیر آن قرار دارد، سلولیت ایجاد می شود.
به بیان ساده تر، به علت فشار بافت و توده های چربی به بافت همبند و جمع شدن سلول های چربی و بالا آمدن آن ها به سطح پوست و کشیدن شدن بافت های پیوندی به سمت پایین، رخ می دهد.
سلولیت در خانم ها
در خانم ها، به دلیل آناتومی بدن آن ها و نحوه قرار گیری بافت پیوندی و سلول های چربی که به صورت عمودی هستند، سلولیت نمایان تر و راحت تر رخ می دهد. اما این موضوع، در مورد آقایان به دلیل اینکه این بافت دارای ساختار متقاطع می باشد، بنابراین سلولیت در آقایان کمتر از خانم ها نمایان می شود.
به علاوه خانم ها، پوستی نازک تر نسبت به آقابان دارند و بافت همبند و در واقع بافت پیوندی نگه دارنده چربی زیر پوست در خانم ها کمتر از مردان است و این عوامل نیز شیوع این عارضه را در خانم ها بیشتر می کند.
عوامل ایجاد سلولیت
عوامل بسیاری در ایجاد سلولیت موثر می باشد، که از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ژنتیک و عوامل وراثتی
- جنسیت ( در خانم ها بیشتر است.)
- چاقی و اضافه وزن (البته سلولیت در افراد لاغر نیز دیده می شود، ولی چاقی می تواند عامل افزایش دهنده بروز آن باشد.)
- عوامل هورمونی و تغییرات سطح هورمونی (طبق تحقیقات صورت گرفته، هورمون زنانه استروژن می تواند زمینه ساز سلولیت برای افراد مستعد باشد. میزان بروز این معضل در خانم های باردار، شیرده و یائسه، به دلیل تغییرات سطح هورمونی افزایش می یابد.)
- افزایش سن (با افزایش سن، پوست نازک شده و قابلیت ارتجاعی و کلاژن سازی خود را از دست می دهد. بنابراین می تواند بدن را مستعد ایجاد سلولیت نیز کند.)
- استرس و اضطراب (استرس در بدن باعث ایجاد فعالیت های التهابی می شود و همین عامل، سرعت ایجاد این مشکل را بالا می برد.)
- فعالیت کم بدنی و کم تحرکی
- سبک زندگی و رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب (مصرف فست فود، غذاهای دارای کالری و چربی بالا ، غذاهای پرنمک و شور، غذاهای فرآوری شده و کنسرو، مصرف غذاهای سرخ شده، تنقلات و نوشابه، ریسک ابتلا به این عارضه را دوچندان خواهد نمود.)
سلولیت، می تواند در نواحی مختلفی از بدن ایجاد شود. در زیر به برخی از شناخته شده ترین آن اشاره می شود:
سلولیت ران پا
ممکن است، بارها با نگاه کردن به آینه، سوال های مختلفی به ذهنتان برسد و از خودتان بپرسید، که آیا پاهایم سلولیت دارند؟ سلولیت در ران پاها، از شایع ترین مناطق حضور این مشکل می باشد. تقریبا حدود 85% خانم ها با این معضل رو به رو هستند. این حالت زمانی به وجود می آید، که چاله ها و برآمدگی هایی از جنس چربی در زیر پوست ران ایجاد شود.
این نوع دلایل بسیاری دارد، که در این بین می توان به موارد زیر اشاره نمود: عوامل ژنتیکی، سیکار کشیدن، مصرف الکل، مصرف برخی داروها، عدم تعادل هورمونی و غیره. البته باید برای رفع این مشکل زودتر اقدام کرد، زیرا همانطور گه در بالا اشاره شد، افزایش سن و عواملی دیگر می تواند به افزایش و شیوع آن کمک کند.
سلولیت شکم
سلولیت می تواند در ناحیه شکم نیز ایجاد شود، که البته این موضوع در مورد آقایان بیشتر صادق است. معمولا افرادی که دچار چاقی شکم هستند، بیشتر در معرض ابتلا به این مشکل هستند. لازم به ذکر است، که این مشکل در هر قسمتی از بدن که تجمع چربی بیشتری دارد، مانند شکم، بازو، ران ها و باسن می تواند ایجاد شود.
قاتل سلولیت
به طور کلی برای حفظ سلامتی و تناسب اندام، لازم است که از یک رژیم غذایی و تغذیه سالم پیروی کرد. در طب سنتی و طب اسلامی، هم مانند درمان خانگی می توان عمل نمود:
- آب به مقدار کافی بنوشید
- مصرف سبزیجات و میوه ها
- استفاده از مواد غذایی غنی از ویتامین ها و مواد معدنی به خصوص امگا 3 مانند ماهی سالمون و تخم مرغ
- چای سبز به جای چای سیاه و دمنوش هایی مانند دمنوش نعناع، گزنه، آویشن بنوشید
- نمک دریایی به جای نمک های تصفیه
- ورزش کردن
- لگ های آنتی سلولیت بپوشید.
- لباس های زیر چسبناک و تنگ نپوشید.
- و غیره
منظور از ورزش، فعالیت های بدنی سخت و خیلی حرفه ای نیست. بلکه می توان فعالیت های ساده تری مانند پیاده روی، شنا، ایروبیک در خانه و انجام دادن حرکات ورزشی مانند اسکات، تمرین های پا، تمرین های پشت ران، دوچرخه ثابت، دستگاه هایی مانند تردمیل و طناب زدن را انجام داد.
چگونه سلولیت را از بین ببریم؟
علاوه بر روش های ذکر شده در بالا برای کاهش و جلوگیری از تشکیل شدن سلولیت، می توان از روش های زیر نیز برای درمان آن استفاده نمود:
- برس یا فرچه
- لیزر
- طب سوزنی
- کربوکسی تراپی
- مزوتراپی
- استفاده از پمادها و کرم های مخصوص
این روش ها همگی می توانند در از بین بردن سلولیت موثر باشند. یکی از موثرترین روش ها برای رفع سلولیت، استفاده از پماد ها و کرم های موضعی می باشد. تاثیر ماساژ در رفع سلولیت را نادیده نگیرید. ماساژ با این محصولات موضعی، به خصوص ترکیبات حاوی رتینول و عصاره های گیاهی، می توانند بدون هزینه درمان سنگین، عوارض جانبی و درد، در نابودی آن موثر باشند. لازم به ذکر است، این روش، برای درمان سلولیت عفونی نیز کارآمد است.
معرفی محصول درمان سلولیت نلا
یکی از محصولات پرفروش لابراتوار نلا، محلول اکسی واژ می باشد. این محلول که سرشار از عصاره های گیاهی و فاقد ترکیبات مضر شیمیایی مانند پارابن می باشد، می تواند در رفع سلولیت و ترک های پوست بدن، به خصوص ناحیه زیر شکم، زیر بغل و خطوط سفیدی که بر اثر بارداری و یا کهولت سن به وجود می آید، کاملا مناسب باشد.
منبع: