فرق بین تبخال تناسلی و تبخال و علت ایجاد آن:
تبخال تناسلی و تبخال غیر تناسلی ، یا به انگلیسی Herpes تحت عنوان هرپس، نوعی عفونت شایع مقاربتی و مزمن است، که توسط ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد می شود. طبق آمار رسمی جهانی، افراد بسیاری از سرتاسر جهان می توانند مبتلا به این ویروس شوند. طبق مطالعه های این عفونت بین افراد ۱۴ تا ۴۹ ساله و به خصوص بین خانم های جوان بیشتر می باشد. در حال حاضر درمان قطعی برای این عفونت وجود ندارد و برخی داروهای خوراکی و موضعی، می توانند شدت و خطر انتقال آن را کاهش دهند. عکس تبخال و علائم پوستی آن را می توانید در زیر مشاهده فرمایید.
انواع تبخال:
دو نوع ویروس هرپس سیمپلکس میتوانند باعث بروز تبخال شوند، که این ویروس ها از مهم ترین عوامل بیماری زای انسانی هستند.
- ویروس تبخال HSV-1 نوع 1 بوده و تبخال غیر تناسلی پوستی می باشد و ضایعات تبخال بر روی پوست دست، پا، لب ها، اطراف دهان و سایر نقاط نمایان می شوند.
- ویروس HSV-2 نوع ۲ محسوب شده و تبخال تناسلی می باشد، که ضایعات تبخال بر روی اندام های تناسلی و جنسی دیده می شوند.
آیا عفونت تبخال غیرواگیردار است؟
ممکن است خیلی از افراد تصور کنند، که این عفونت ویروسی غیرواگیردار است، اما باید برای پاسخ به این افراد گفت که تبخال مسری بوده و می تواند بین افراد منتقل شود. اما بایستی توجه داشت، که این عفونت واگیردار، از روی صندلی به خصوص صندلی های فرنگی، حوله شخص آلوده و یا صابون و استخر منتقل نمی شود.
تبخال چگونه منتقل می شود؟
- تبخال های پوستی غیر تناسلی که از نوع 1 هستند، اغلب از طریق تماس پوست با پوست فرد آلوده به تبخال دهانی و تبخال دور لب منتقل می شوند، که به این نوع روش انتقال، انتقال ویروس بدون رابطه نیز گفته می شود، که منظور از واژه رابطه، رابطه جنسی می باشد. در این حالت، این عفونت از طریق بزاق فرد آلوده به عفونت تبخال دهانی یا عفونت لب در تماس با فرد سالم و رابطه جنسی دهانی نیز منتقل می شود. خراش های پوستی نیز می توانند این نوع ویروس را منتقل کنند.
- تبخال های نوع دوم که از نوع تناسلی هستند، از طریق رابطه جنسی مقعدی و واژینال و از طریق منتقل شدن مایعات تناسلی از شریک جنسی مبتلا به عفونت تبخال تناسلی و یا از طریق تماس پوست در ناحیه تناسلی شریک جنسی مبتلا به تبخال تناسلی منتقل شده و بسیار رایج و مسری بوده، که حتی اگر ضایعات و زخم های تبخال به صورت باز یا بسته باشند، نیز امکان سرایت وجود دارد. درواقع در صورت ابتلا به عفونت، حتی اگر زخمی قابل مشاهده نباشد، قابلیت انتقال به دیگران وجود خواهد داشت.
ابتلا به عفونت تبخال چه مدت طول می کشد؟
همانطور که پیش تر گفته شد، یکی از اصلی ترین روش های انتقال این عفونت ویروسی، از طریق تماس پوستی و یا رابطه جنسی می باشد. پس از انتقال ویروس به بدن فرد سالم، این عفونت مدتی در بدن فرد پنهان مانده و ممکن است، چندین بار در سال فعال شود. گاهی اوقات حتی افراد هیچ علائم خاصی نشان نداده و بدون علامت بروز می کند و افراد حتی از وجود آن بی اطلاع خواهند بود.
افراد در معرض خطر ویروس هرپس:
پرخطر ترین افراد در معرض ویروس هرپس عبارتند از:
- افرادی که رابطه جنسی بدون وسایل پیشگیری و محافظت کننده مانند کاندوم ها دارند.
- افراد با سیستم ایمنی ضعیف
- دارا بودن شرکای جنسی متعدد
- مادر دارای عفونت و انتقال آن به نوزاد خود از طریق شیر و یا جفت، که در نهایت منجر به تبخال در کودکان می شود.
علائم تبخال:
اکثر افراد مبتلا به تبخال تناسلی هیچ علامتی ندارند یا علائم بسیار خفیفی دارند. علائم خفیف ممکن است نادیده گرفته شوند یا با سایر بیماری های پوستی مانند جوش یا موهای زیر پوستی اشتباه گرفته شوند. به همین دلیل، اکثر مردم نمی دانند که عفونت تبخال دارند. علائم رایج این عفونت عبارتند از:
- زخم ها و تاول در دهان، اطراف لب ها و یا اندام های تناسلی
- سوزش ادرار و سوزش پوست
- نقاط جوش مانند بر روی پوست
- بروز نقاط قرمز، صورتی و یا قهوه ای رنگ روی پوست
- خارش و درد در نقاط دارای تبخال
- تورم غدد لنفاوی
- خستگی، سردرد و تب
علائم تبخال تناسلی در بانوان:
بانوان علاوه بر علائم فوق می توانند این علائم را نیز داشته باشند:
- زخم غیرمعمول
- ترشحات بدبو از ناحیه تناسلی و واژن
- سوزش هنگام ادرار کردن
- خونریزی بین دوره های قاعدگی و غیر طبیعی
- درد در حین رابطه جنسی
علائم رایج عفونت تبخال تناسلی در مردان:
- زخم روی آلت تناسلی، کیسه بیضه، ران ها، مجرای ادرار و کانال داخل آلت تناسلی
- سوزش، مور مور شدن و خارش پوست
- درد در پایین کمر، باسن و پاها
در واقع پوست سالم بدن در نواحی مختلف، مانع نفوذ ویروس به بدن می شود. پس از انتقال این ویروس، به صورت مخفی در سلول های عصبی به حالت خفته می مانند. در این حالت به آن ویروس غیرفعال میگویند. این ویروس در اثر تحریکات مختلفی مانند فشارهای عصبی، استرس و اضطراب، تنش های احساسی و غیره، ویروس از حالت خفتگی بیرون و به حالت فعال درمی آید. سپس ویروس ازطریق پایانه های سلول های عصبی به پوست منتقل و در آن جا تکثیر می شود. در این حالت تبخال ایجاد می شود.
مناطق رایج حضور تبخال:
شاید خیلی ها سوال کنند، که تبخال عموما در کدام نقطه بدن ایجاد می شود؟ در پاسخ باید گفت: ویروس هرپس سیمپلکس می تواند مناطق گوناگونی از بدن را آلوده کند. این مناطق عبارتند از:
- دهان، دور لب ها، حلق و گلو
- روی صورت
- قرنیه و ملتحمه چشم
- اندام های تناسلی مردان و زنان، دور بیضه، روی آلت تناسلی آقایان، داخل واژن، رحم یا روی پوست خارج از واژن (لبه واژن)
- مقعد و راست روده
راه های درمان تبخال تناسلی :
هیچ درمانی برای تبخال وجود ندارد؛ در واقع تبخال درمان قطعی ندارد. اما، مصرف برخی از داروها مانند داروهای ضد ویروسی میتواند منجر به کاهش علائم و کنترل نمودن آن شود و خطر انتقال به دیگران را کاهش دهد. استفاده از روش های طب سنتی نیز می تواند برای این منظور مناسب باشد.
یکی از بهترین محصولات برای رفع و ترمیم جوش ها و انواع تبخال های پوستی، رفع خارش، سوزش و گزگز ناشی از تبخال های تناسلی، جلوگیری از تکثیر و انتقال تبخال به سایر افراد، جلوگیری از انتقال ویروس به بافت مجاور، کاهش عفونت های پوستی و جلوگیری از عود آن ها، محلول ضد تبخال تناسلی نلا هرپس می باشد. این محصول حاوی عصاره های گیاهی و بدون ایجاد عوارض جانبی روی پوست، می تواند مناسب برای قبل و بعد از رابطه جنسی نیز مناسب باشد.
روش های پیشگیری از ایجاد تبخال تناسلی :
- استفاده از کاندوم نیز از گسترش عفونت تبخال تناسلی نیز جلوگیری میکند. به یاد داشته باشید که این بیماری را با زگیل تناسلی و پوستی اشتباه نگیرید.
- عدم برقراری رابطه جنسی با شرکای متعدد
- عدم تماس با پوست، بزاق و ترشحات جنسی افراد آلوده
منبع: