بهداشت و مراقبت از بدن, سبک زندگی, وبلاگ دیجی نلا

شناخت نیش حشرات و سریع ترین درمان برای خارش محل گزش حشره

ضد حشره برای جنگل

گزش حشرات

نیش و گزش حشرات، می‌تواند یک تجربه وحشتناک باشد، به ویژه اگر ندانید که کدام حشره ای باعث ایجاد آن جوش قرمز بر روی پوست شما شده باشد. انواع حشرات بسیاری وجود دارند، که می توانند آزاردهنده بوده و باعث ایجاد جوش، قرمزی و حساسیت در افراد شوند. از جمله این حشرات می توان به: حشرات موذی مانند ساس، کنه، کک، پشه، گال، شپش و غیره اشاره نمود.

اغلب نیش حشرات بی‌خطر بوده و به سرعت بهبود می‌یابند. در این میان نیش برخی از حشرات، مانند مورچه‌های آتشین، زنبورهای معمولی و زنبور سرخ، ممکن است باعث درد شدید یا حتی واکنش آلرژیک جدی شوند. حتی مواردی مانند نیش عنکبوت سمی، نیاز به مراقبت‌های فوری پزشکی خواهند داشت.

 

انواع نیش حشرات:

 

نیش حشرات و درمان

 

اکثر گزش‌های حشرات باعث ایجاد برجستگی‌های قرمز همراه با درد، خارش یا سوزش می‌شوند. برخی از انواع نیش‌های حشرات همچنین دارای تاول یا جوش هستند. لازم به ذکر است، که عوارض ناشی از نیش و گزش حشرات، بسته به نوع حشره متفاوت می تواند باشد.

 

علائم نیش و گزش حشرات:

 

علائم گزش حشرات

 

برخی علائم گزیدگی و نیش حشرات عبارتند از:

  • جای نیش
  • قرمزی
  • ایجاد جوش و تاول بر روی پوست
  • گاها التهاب و تورم پوست
  • خارش و سوزش پوست
  • بروز برخی حساسیت ها نسبت به نیش حشرات
  • ابتلا به برخی بیماری های عفونی مانند مالاریا به دلیل نیش و گزش حشره مبتلا به بیماری. نیش برخی از حشرات مانند پشه می تواند بیماری هایی مانند انواع ویروس ها و تب زرد را در انسان ایجاد کند.
  • شوک آنافیلاکسی به دلیل نیش برخی حشرات مانند زنبورها و در نهایت مرگ
  • حتی ممکن است، که جای نیش حشرات بر روی پوست باقی بماند.

لازم به ذکر است، این علائم به طور کل میان اکثر حشرات یکسان و مشترک بوده و تقریبا به دلیل نیش و گزش آن ها اتفاق می افتند.

 

9 مورد از شایع ترین گزیدگی و نیش حشرات:

صرف نظر از انواع گزش حشرات، بهتر است بدانید، که چه چیزی شما را گاز گرفته یا نیش زده، تا نسبت به درمان آن در خانه یا مراکز پزشکی اقدام کنید. لازم است، که با برخی عوارضی که پس از نیش و گزش توسط حشرات مختلف ایجاد می شود، در زیر آشنا شویم:

 

کدام حشره نیش ام زده؟

 

  • ساس ها:

عکس نیش ساس

 

جای نیش ساس

 

ساس‌ها، معمولا  می توانند گاز گرفتگی کوچک روی پوست بر جای گذارند، که قرمز و خارش‌دار بوده، یا در موارد نادر باعث واکنش آلرژیک جدی ‌شوند. ساس ها، کنه های کوچکی هستند، که در تخت خواب می توانند زندگی کنند. جای نیش ساس، خارش زیادی دارد و به صورت نقاط قرمز گوچک با مرکز سیاه رنگ دیده می شود.

 

  • زنبورها:

عکس نیش زنبور

 

جای نیش زنبور

 

 

زنبورها باعث ایجاد برجستگی پوستی قرمز همراه با سفیدی در اطراف آن می‌شوند. برخی زنبور ها مانند زنبورهای قرمز می توانند عوارض شدیدتری را بر روی پوست ایجاد کنند. از جمله این علائم می توان به: قرمزی و تورم و درد شدید پوست اشاره نمود.

  • کک ها:

عکس نیش کک

 

 

گزش کک

 

 

گزش کک باعث ایجاد خارش، کهیر و جوش روی پوست و اغلب روی مچ پا و ساق پا می‌شود.

  • پشه ها:

 

عکس نیش پشه

 

محل نیش پشه

 

 

پشه‌ها برجستگی‌های و جوش های خارش‌دار روی پوست ایجاد کرده و می تواند بسیار آزاردهنده باشد. گزش پشه های آلوده و کثیف می تواند به بروز و انتقال بیماری های عفونی مانند مالاریا در انسان ها منجر شود. تورم جای نیش پشه از دیگر ناراحتی های پوستی ناشی از حضور و گزیدگی پشه ها می باشد.

  • عنکبوت ها:

 

عکس نیش عنکبوت

 

نیش عنکبوت خطرناک است؟

 

نیش عنکبوت می تواند باعث بروز علائم جزئی مانند قرمز شدن پوست، ورم و درد در محل گزش، یا علائم بسیار جدی شود، که در این صورت نیاز به مراقبت های اورژانسی و مراجعه به پزشک دارد. جای گزش عنکبوت به شکل دو سوارخ کوچک نمایان می‌شود.

 

  • کنه ها:

 

عکس نیش کنه

 

نیش کنه چگونه است؟

 

کنه ها می توانند ناقل بیماری لایم باشند، بنابراین باید دقت نمود، که در صورت نیش آن ها، سریعا به پزشک و مراکز درمانی مراجعه کرد. همچنین نیش و گزش آن ها می توانند موجب بروز بثورات شود، که در صورت عدم درمان بر روی پوست پخش شود. در گزارشی که توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) در سال 2018 صورت گرفته بود، مشخص شد که بیماری های ناشی از نیش و گزش حشراتی مانند نیش پشه، کنه و کک در حال افزایش می باشد.

 

  • شپش ها:

 

 عکس نیش شپش

 

 نیش شپش

 

شپش ها، حشراتی هستند، که می توانند بر روی بدن، پوست و موهای انسان زندگی کرده و از منابع غذایی و خون انسان تغذیه کند. این حشره می تواند بر روی لبای های فرد آلوده نیز افتاده و در صورت تماس افراد سالم به آن ها منتقل شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد شپش ها و درمان آن ها می توانید به وبلاگ مراجعه نمایید.

  • مگس ها:

 

 

 مگس نیش میزند؟

 

ممکن است، بسیاری از افراد از خود بپرسند، که مگس ها علاوه بر انتقال آلودگی و آزار افراد، می توانند نیش بزنند یا خیر؟ در پاسخ باید بگوییم، بله. البته لازم به ذکر است، که مگس های خانگی عموما بی آزار هستند و اگر در مناطق مردابی، جنگلی و زراعی به خصوص در فصول گرم سال نمی روید، جای نگرانی نسبت به نیش و گزش مگس ها وجود ندارد.

  • جرب ها یا گال ها:

عکس نیش گال یا جرب

 

محل گزش گال

 

جرب یا گال در دسته کنه سانان قرار می گیرد. در اثر نیش جرب، دچار خارش و درد می شوید و جای آن تاول زده و به صورت چرکی درمی آید. نشانه ها و علائم ناشی از نیش گال ها، پس از ۴-۶ هفته ظاهر می‌شود. محل گزیدگی، خارش فراوان داشته و تاول های کوچکی نمیز ایجاد می کند.

 

پیشگیری از گزش و نیش حشرات:

جهت جلوگیری از گزش و گزیدگی حشرات به خصوص در مسافرت و به ویژه در آب و هوای گرم و مناطق جنگلی می توانید اعمال زیر را انجام دهید:

 

اسپری ضد حشره برای بدن و جلوگیری از نیش پشه

 

 

اغلب نیش حشرات می توانند خارج از منزل، مخصوصا در هنگام مسافرت به نواحی جنگلی اتفاق بیوفتد. بنابراین هنگام سفر به این نقاط بایستی حتما مراقبت های پیشگیری کننده را رعایت کنید. می توانید در هنگام مسافرت اعمال زیر را انجام دهید، تا از گزش حشرات در امان بمانید.

  • حتما لباسی مناسب بپوشید، که پوست را بتواند بپوشاند. کلاه می تواند کمک کننده باشد
  • در طبیعت از لوسیون ها و محصولات معطر کمتر استفاده کنید، که برای حشرات جذاب نباشد.
  • اگر حساسیت به حشرات دارید، حتما چند ورق از داروهای ضدحساسیت همراه خود داشته باشید. برخی افراد در صورت آلرژی شدید به نیش حشرات همیشه داروی آلرژی از جمله اپی نفرین همراه خود می برند.
  • سعی کنید، از محصولات دافع و ضد گزش حشرات استفاده کنید. بر این اساس شما می توانید از اسپری دافع و جلوگیری از گزش حشرات نلا استفاده کنید. این اسپری، گیاهی بوده و هیچگونه عارضه جانبی پس از استفاده نخواهد داشت.
  • هنگام سفر به مناطق با آب و هوای گرم و جنگلی، می توانید از محصولات مراقبتی از پوست برای بعد از گزش نیز استفاده کنید. این محصولات برای از بین بردن جای نیش حشرات کاملا مناسب می باشند. از جمله این محصولات می توان به محلول ضد حساسیت پوستی نلا آنتی پدروس و یا اسپری بعد گزیدگی و نیش حشرات آلر اکسی، برای از بین بردن سوزش، خارش، قرمزی و حساسیت پوستی  پس از گزش استفاده نمود.

 

چرا درمان نیش و گزش حشرات و جای آن ها اهمیت دارد؟

 

درمان گزش حشرات

 

هماطور که می دانید، نیش و گزیدگی حشرات بسیار آزاردهنده می باشد، بنابراین برای درمان و حتی پیشگیری از آن ها بایستی چاره ای اندیشید. پیش تر در مورد عوارض و ناراحتی های ناشی از گزش حشرات صحبت کردیم، بایستی بدانید که حتی گاها نیش حشرات می تواند باعث بروز واکنش های آلرژیک و حساسیت های شدید شود. درمان این علائم و عوارض در مورد خانم های باردار و طی دوران بارداری بسیار حائز اهمیت است. معمولا همیشه نیش پشه و حشرات در بارداری خطرناک نیست؛ اما گاهی اوقات ممکن است که پشه به عفونت مبتلا شده باشد و باعث شود، که عکس العمل های آلرژی یا خطر ابتلا به بیماری های جدی مانند مالاریا و غیره در مادر ایجاد کند، می تواند خطرناک باشد.

 

درمان خانگی گزیدگی توسط حشرات:

 

درمان خانگی نیش حشرات

 

درمان های خانگی می تواند به تسریع بهبود ناراحتی ها و عوارض ناشی از نیش و گزش حشرات کمک کند. براین اساس استفاده از روش های زیر توصیه می شود:

  • اگر جراحت در بازو یا پاها بود، سعی کنید آن قسمت را بالاتر نگه دارید.
  • توجه داشته باشید، که هرگز محل مورد نظر را نخارانید و یا زخمی نکنید. زیرا خاراندن پوست یا ترکیدن تاول، باعث عفونی شدن و ورود باکتری ها به داخل آن خواهد شد.
  • در صورتی که نیش در اثر گزش حشراتی مانند کک و کنه و یا ساس ایجاد شده بود، حتما باید سرتاسر فرش ها و اثاثیه ی خانه را ضدعفونی کنید. می توانید از شستشو با آب با درجه ی بالا نیز استفاده کنید.

البته دقت کنید، در صورت بهتر نشدن بایستی حتما به پزشک مراجعه کنید.

 

درمان تورم ناشی از نیش حشرات:

 

درمان باد کردگی محل نیش

 

برای بهبود و تسکین تورم و درد ناشی از نیش حشرات می توان از کمپرس سرد بر روی ناحیه آسیب دیده، کرم ها و پمادهای بعد گزیدگی و مسکن های خوراکی استفاده کرد. گاهی اوقات استفاده از داروهای آنتی هیستامین که حتی انواع بدون نسخه آن ها در داروخانه ها موجود است،  نیز توصیه می شود. برای بهبود ورم های شدید، می توان از داروهای استروئیدی خوراکی نیز استفاده نمود.

 

آنتی بیوتیک برای گزش حشرات:

 

آنتی بیوتیک برای گزش حشرات

 

برای درمان توسط آنتی بیوتیک ها می توان از پمادهای هیدروکورتیزون برای نیش حشرات استفاده نمود. استفاده از کورتیکواستروئیدهای خوراکی مانند پردنیزولون و یا آنتی هیستامین های خوراکی نیز موثر می باشد.

 

استفاده از روش های درمانی خارش گزش حشرات با طب سنتی:

 

درمان خارش نیش حشرات با طب سنتی

 

 

  • استفاده از روغن های 100% گیاهی درخت چای، روغن اسطوخدوس، روغن نعناع و اکالیپتوس، روغن یا عصاره آویشن و کالاندولا (یا همان گل همیشه بهار)، روغن بابونه و غیره پیشنهاد می شود.
  • استفاده از پیاز تازه، سیر و یا بلغور جودوسر نیز می تواند برای کاهش علائم گزش و نیش حشرات موثر باشد. الیته بایستی حتما آن را در قسمت کوچکی از پوست تست نمود، تا در صورت عدم بروز حساسیت از آن بهره مند شد.
  • استفاده موضعی از ژل آلوئه ورا، زردچوبه و عسل نیز برای التیام زخم ها با خاصیت ضد التهابی نیز پیشنهاد می شود.

 

اگر دچار گزش یا نیش حشرات شدیم، چه کار کنیم؟

 

اگر دچار گزش یا نیش حشرات شدیم، چه کار کنیم؟

 

 

  • ابتدا آن حشره را از محل دور و جدا کنید. سعی کنید، در صورتی که کنه روی پوست شما چسبیده بود، از به زور برداشتن آن و یا استفاده از مواد شیمیایی بر روی آن بپرهیزید و در عوض از موچین و یا پنس برای برداشتن آن استفاده کنید.
  • اگر علائمی مانند سرگیجه، تب، سردرد، احساس خس خس و مشکلات تنفسی، بلع دشوار و یا ناراحتی معده داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید. زیرا ممکن است، دچار بیماری های عفونی شده باشید.
  • ناحیه مورد نظر را با آب و صابون بشویید.
  • استفاده از کمپرس آب سرد و یا یخ کمک کننده است.
  • از موادی مانند الکل و وازلین برای جدا کردن حشره از پوست استفاده نکنید.

 

 

منبع:

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)

دیدگاهتان را بنویسید